Pagina's

maandag 25 januari 2016

Ideeën voor herontwerp

Na een eerste verkenning en analyse van het curriculum van Montessorischool de Elzen en gebaseerd op de input vanuit het leerteam rekenen, collega's en directie, heb ik de volgende ideeën / richtingen / kaders voor een mogelijk herontwerp.

1. Vrijheid van de leerling vs. criteria / toetsing / beoordeling.
2. Het zonder "rekenmethode" vast stellen van stappen naar de tussendoelen / einddoelen per bouw / klas.
3. Het inzetten van modellen binnen het rekenonderwijs.

Ik wil de volgende punten van het spinnenweb model van van den Akker meer gaan verbinden aan onze missie:

- Leerinhoud
- Leermateriaal
- Toetsing

Herontwerp: Maak de inhoud van de leerlijn rekenen inzichtelijk voor leerlingen en komt tot overeenstemming over de inhoud en uitvoering met alle leerkrachten. Breng de vrijheid van de leerling, de inhoud van de leerlijn en de assesment met elkaar in evenwicht. Achtergrond: De leerling met zelf naar het volgende punt willen, zichzelf bewijzen, zichzelf willen ontwikkelen. (ambrasoft / rekentuin situation).

Wat is de ambrasoft situation? Ambrasoft is een methode onafhankelijk programma gericht op taal en rekenen. Binnen dit programma hebben de kinderen zicht op welke levels ze doorlopen, welk level er volgt en wat de criteria zijn om dat volgende level te bereiken. Leerlingen zijn enorm gemotiveerd om het volgende level te bereiken. Het programma biedt de mogelijkheid om wedstrijdjes te spelen tegen willekeurige andere leerlingen maar de kinderen weten dat wanneer je de inlog goed timed je kan spelen tegen een klasgenoot. Kinderen zijn hier enorm op gefocust. Ze willen leren en bewijzen wat ze kunnen. Ze zijn uitgedaagd en leren vanzelf.
Ook bij het programmarekentuin worden kinderen geprikkeld zich te ontwikkelen doordat het programma steeds weer schakelt naar de zone van naaste ontwikkeling. Steeds wanneer de leerling iets kan wordt een nieuwe stap aangeboden. Kinderen nemen deze stappen graag! Deze stappen worden zichtbaar gemaakt in levels, dit triggert het kind.  

Divergente vraag:

Hoe geef ik de “echte” regie binnen de leerlijn rekenen aan de leerling.

Hoe maak ik voortgang meetbaar voor de leerling en de leerkracht.

Hoe laat ik de leerlingen zelf willen leren (rekenen)! Hoe geef ik de leerling grip op het rekenen.
Hoe geef ik het kind grip op de wereld met rekenen! Hoe laat ik de leerlingen zelf de volgende stap zetten.  Hoe mag / kan het kind zelf leren!

Foto 1, na de brainstormsessie:


dinsdag 12 januari 2016

Scrum

Scrum.


Bij de start van de bijeenkomst had ik geen idee wat scrum überhaupt was. Alle begrippen en termen waren voor mij volledig onbekend. Toch kan ik nu, een dag later, zeggen dat scrum heel prettig is en me ook nog eens veel kan opleveren, zowel binnen de opleiding als binnen mijn leerteam rekenen.

Inmiddels is er een heus ontwerpbureau opgericht met als naam HBO2PO. Juist ons clubje bestaat uit 2 personen(Jochem en Mark) uit de HBO sector en 2 personen uit de PO sector (Denise en Marlene), what's in a name!

Startopdracht was het uitwerken van onze kernkwaliteiten volgens Daniel Ofman. Het blijkt best lastig om je eigen kernkwaliteiten te benoemen vooral wanneer deze ook nog in verband staan met allergieën, valkuilen en uitdagingen. De kwaliteiten, met bijbehorende zaken, waar ik mij het meest in herkende waren:

Kwaliteit: Geduldig - Flexibel - Relativerend
Valkuil: Passief - Wispelturig - Onzichtbaar
Allergie: Drammerig - Star - Opgeblazen
Uitdaging: Daadkrachtig - Ordenend - Overtuigd

Uiteindelijk heb ik geduldig in de groep gebracht, vooral als zijnde bedachtzaam. Ook omdat ik daadkrachtig handelen graag in mijzelf zou willen uitwikkelen als professional.

De anderen in de groep brachten:
Kwaliteit: Daadkrachtig - Toegewijd - Optimistisch
Valkuil: Drammerig - Fanatiek - Naïef
Allergie: Passief - Laissez-faire - Pessimisme
Uitdaging: Geduldig - Hulpvaardig - Alert

Na een instructie over scrum gingen we met een opdracht aan de slag. Ontwikkel activiteiten gericht op AMA's in AZC. De casus was helder en leidde tot een "definition of done" Na een brainstorm sessie werk een backlog opgesteld en was de organisatie van onze voorgestelde "Foodevent" al een heel eind op dreef.
Wat mijn verbaasde was het enorme tempo waarin dit proces verliep. Als groep vulde we elkaar goed aan, waarbij 1 persoon al ruime ervaring had met scrum, hetgeen voor een leek als ik enorm prettig was om erin te komen.

Mijn uiteindelijke voorlopige conclusies t.a.v. scrum:
- Snel beslissing en handelen. Prettig voor iemand die daadkrachtig handelen als leerpunt wil benoemen. Ik verwacht dat ik mezelf behoorlijk ga ontwikkelen op dit terrein.
- Gedeelde verantwoordelijkheid. Je stelt de definition of done samen op, je vult samen een backlog in, je verdeeld de taken en komt regelmatig bij elkaar om deelproducten te bespreken. Ofwel, je doet het niet allemaal alleen maar iedereen binnen het team heeft zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Kom je er niet uit dan is er altijd de mogelijkheid om hulp te vragen. Deze manier van werken zou ik graag in het leerteam rekenen willen in brengen en toepassen. Nadat ik er voldoende ervaring mee heb opgedaan natuurlijk, mijn kernkwaliteit blijft geduldig en bedachtzaam.
- Agile / wendbaarheid: Dit spreekt mij aan omdat het proces dynamisch is. Er kan altijd een aanpassing worden gedaan. Het ligt nog niet vast, ik vind dat prettig.

Een drukke bijeenkomst geweest met veel nieuwe input en legio uitwerkopdrachten maar wel afgesloten met een tevreden gevoel. Op naar bijeenkomst 3!






Montessori bs. De Elzen

Waar werk ik?

Vol trots werk ik op Montessoribasisschool De Elzen in Tilburg. Onderstaand filmpje geeft duidelijk aan waarom ik zo trots ben hier te werken!



Wie ben ik?


Wie ben ik?


Ik ben Marlene van Hommelen-Hensen, 40 jaar oud, geboren in Waalwijk, nu wonend in Tilburg. Getrouwd met Marcel en enorm trotse moeder van de 2 geweldige meiden, Emma 11 jaar en Juliëtte 9 jaar. En wandelmaatje van Beau, onze enthousiaste golden retriever.
Sinds net na mijn afstuderen aan de Pabo ben ik werkzaam op Montessoribasisschool de Elzen. Eerst in de onderbouw, daarna lange tijd in de bovenbouw en dit jaar voor het eerst in de tussenbouw, ofwel groep 5-6.

Mijn onderwijspassie ligt bij het uitgangspunt van het montessori-onderwijs. "Leer mij het zelf te doen". Geef een kind de ruimte om zichzelf te ontwikkelen en gun hem daarbij echte verantwoordelijkheid. Leren komt door uitproberen en fouten maken is daarbij ook van wezenlijk belang. Leren wordt zoveel krachtiger wanneer een kind het ook eens zelf mag oplossen zonder de inbreng van een volwassenen. Hulp vragen kan altijd.

Naast mijn onderwijspassie in de klas heb ik ook onderwijspassies buiten de klas, welke mij hebben aangezet tot het volgen van de studie Leren en innoveren. Ik ben graag bezig met het implementeren van veranderingen binnen de school. Kijken en analyseren hoe iets werkt, of juist niet werkt en vervolgens daarmee aan de slag gaan spreekt mij aan. Ik ben altijd bezig te kijken hoe het beter of anders kan. Rekenen krijgt daarin mijn speciale aandacht, voor mij is dat het mooiste vak van allemaal.


maandag 11 januari 2016

Visiestuk "Met persoonlijke doelen leer je meer!"

Visiestuk La1

Inmiddels heb ik een beoordeling "voldoende" gekregen en is het eerste leerarrangement van de MLI afgesloten!

Kort samen gevat:
Persoonlijke doelen leiden tot waardevol doelgericht krachtig leren!
Persoonlijke doelen leiden tot dieper leren!
Persoonlijke doelen leiden tot zelfgestuurd leren!
Persoonlijke doelen leiden tot het ontwikkelen van de positief zelfbeeld!

Voor de belangstellenden, hier de link naar de volledige tekst!
https://my.fontys.nl/personal/343408/Documents/La1Visiestuk_Marlene_Hensen_herzien.docx?Web=1

dinsdag 5 januari 2016

Backward design model

Backward design model door Wiggings & Mc Tighe (2000)

Het idee achter het backward design model is dat het leerproces begint met het einddoel als startpunt. De leerkracht bepaalt eerst het gewenste eindpunt en de gewenste opbrengst.  Vervolgens bepaalt hij de vorm van assessment of de bewijslast. Vanuit deze punten wordt het onderwijs ingericht met leerervaringen en instructies.




Als punt van kritiek kan men inbrengen dat deze manier een vorm van toets training ondersteund. Onderwijs dat gericht is op toetsen heeft een negatieve lading gekregen. Anderzijds kan gesteld worden dat het onderwijzen van de inhoud van de toets een rol van de leerkracht in essentie is.

Backward design is een gebruiksvriendelijke manier om leerlingen voor te bereiden op toetsing en verwachte opbrengsten. Newman (2013) stelde dat wanneer leerlingen bij de start van de les of lessen reeks een helder inzicht hebben in het doel dat zij meer kans hebben te komen tot een vorm van conceptueel leren. Het backward model biedt daarvoor de mogelijkheid.

Aanvulling Annette en Marlene


Wanneer we dit model vergelijken met de inventies van John Hattie (2012) dan is er een overeenkomst ten opzichte van de intentie van de les. Hattie stelt dat wanneer leerlingen de intentie van de les en de bijbehorende succescriteria kennen, zij meer inzet zullen tonen om het doel te bereiken. Daarnaast heeft het stellen van duidelijke doelen bij de start van de les een positieve invloed op het zelfvertrouwen van kinderen (Shunk 1996). Het vertrouwen van leerlingen groeit wanneer ze vorderingen maken en vaardiger worden.