Pagina's

zaterdag 30 april 2016

Trots!

Ik ben blij dat ik mag zeggen dat ik dit tweede leerarrangement positief heb afgesloten en zelfs een beoordeling "GOED" heb gekregen!
Dat is een mooie afsluiting van deze blog! Natuurlijk ga ik lekker verder op mijn nieuwe blog gericht op het praktijkgericht onderzoek. ( Marlenela5@blogspot.com ).
Ik licht alvast een tipje van de sluiter op: Mijn onderzoek gaat zicht zeer waarschijnlijk richten op de volgende kernconcepten,
  • conceptmatig denken
  • Self regulated learning
  • Self regulated teaching, leerkrachtvaardigheden
  • Scaffolding

maandag 11 april 2016

Rond en door.

En toen was mijn ontwerpcyclus (voorlopig) rond.
Het la2 is doorlopen, de producten en hervormingen ontwikkeld.
Mijn herontwerp is genomineerd als beste van ontwerpbureau HBO2PO e wordt mogelijk gepresenteerd op de inspiratiedag. Daar ben ik trots op. Mijn herontwerp is doorgenomen met mijn directeur en wordt als kansrijk gezien.
De self-assessment is naar waarheid ingevuld. Nu ik ben erachter dat het direct aanbrengen van de juiste labels bij de berichten je een heleboel werk kan schelen, zucht!

Wat rest? Alles in de juiste inleverloketten en dan rap naar Eindhoven voor de start van La5!

Doorkijkje naar werkveld deel 3

Afgelopen week heb ik overleg gehad met de directie over mijn uiteindelijke herontwerp en de invoering daarvan. Het was een prettig gesprek waarin veel kansen werden gezien en benoemd.

Hoe kan het 4V-model nu doorgezet worden naar de werkplek en de parate / toepasbare kennis van de leerkracht? (niveau vervullen uit het 4V-model)

Daarvoor kan de volgende "leerteam" activiteit / vergadering gebruikt worden.


Het leerteam krijgt een set foto's met daarop diverse rekenwiskundige onderwijs leeractiviteiten van de leerlingen.

Allereerst sorteert het leerteam deze foto's naar de verschillende bouwen binnen de school, zijnde onderbouw, middenbouw, tussenbouw, bovenbouw. Daarmee wordt een link gelegd met de kennis van de leerlijnen met betrekking tot de rekenwiskundige ontwikkeling van de leerlingen. Dit wordt inzichtelijk gemaakt en biedt ruimte tot dialoog / kennisoverdracht.

Daarna gaat het leerteam uiteen in de verschillende bouwen  en worden de foto's passend bij hun specifieke bouw geclassificeerd naar de passende ontwikkelingsniveaus in het 4V-model. Met als doel het uitspreken van basale verwachtingen en criteria per niveau.



Vervolg zou zijn dat het leerteam weer bijeenkomt en de classificaties per leerlijn met elkaar deelt. Daarmee zou iedere leerlijn mogelijk volledig ingevuld kunnen worden schoolbreed. Ook hierbij is de dialoog tussen de bouwen van groot belang.

Vervolg is de transfer naar de bouw. In het overleg met de bouwcollega's worden de leerlijnen (11 stuks) verwerkt binnen de 4V-niveaus. Daarmee wordt de kennis gedeeld naar alle leerkrachten van de Elzen. Er wordt gebouwd aan een ingevulde ontwikkelingslijn rekenen.

Wanneer deze leerlijn er ligt kan deze gevuld worden met bijbehorende strategieën, modellen en didactische interventies. En komen leerkrachten mogelijk toe aan de hoogste stap, verweven.



zaterdag 9 april 2016

Toetsing 2

Druk doende met het verzamelen van mijn bewijslast voor de self-assessment.Al mijn blogberichten weer doorgenomen, alle documenten nog eens gezien en mijn blik gericht op de rubrics van het self-assessment.
En dan valt er weer een kwartje:
Mijn visie op toetsen is gericht naar een assessment as/for/of learning en ipsatief georiënteerd.
Maar bij het afronden van dit La kijk ik pas als laatste stap echt kritisch naar de rubrics van het assessment. Hoezo ipsatief? Hoezo assessment as/for learning? Mooi niet dus, terwijl ik nu duidelijk zie hoe waardevol dat was geweest. Het had veel effect kunnen hebben op mijn leerproces.
Maar kennelijk was ik daar nog niet aan toe, pas aan het einde neem ik die input mee voor een volgend leerproces.

Afbeeldingsresultaat voor inzicht
Dit zet me wel weer kritisch aan het denken en laat me zien hoe moeilijk het eigenlijk is om echt bewust invloed uit te oefenen op je eigen leerproces. En dat is wel wat we voor ogen hebben met onze leerlingen en ook met mijn leerteam. Het toont weer aan hoe belangrijk het is om een leerproces zeer zorgvuldig vorm te geven. 

Hoe neem ik deze inzichten mee ten opzichte van mijn eigen self-assessment? Ik ga voor de visie: beter laat tot inzicht komen, dan helemaal niet. Leren staat nooit stil en berust steeds op nieuwe inzichten.

donderdag 7 april 2016

Blog

Oké, aan het begin van mijn la2 had ik ernstige twijfels richting het bijhouden van een blog. Ik had al wel een blog, gestart in La1 ter ondersteuning van mijn persoonlijke leeragenda, maar daar publiceerde ik nooit iets zichtbaars op.
En nu...... heb ik een blog met meer dan 30 berichten, gedeeld openbaar, blijkt het mij te helpen sneller standpunten in te nemen en visies te delen. En wordt mijn blog ook bekeken. 

Daarnaast vind ik het eigenlijk ook wel heel leuk. En kijk ik toch elke keer naar de statistieken. Jee, 46 bezoekers vandaag, best gaaf! In totaal al bijna 500 bezoekers. Ik zet mijn blog ook na La2 door.
Daarnaast is mijn herontwerp genomineerd als beste herontwerp van ons designbureau.
3 Dagen voor het inleveren van alle producten van La2 en mijn self-assessment mag ik misschien best een beetje trots en tevreden zijn.

conceptmap

En dan is ook de conceptmap compleet gevuld. Mooi om te zien dat alle losse concepten nu een duidelijke invulling voor mij hebben en met elkaar in verband staan, ook in relatie tot La1 en mijn visiestuk. Conclusie, mijn persoonlijke kennis basis is zich sterk aan het uitbreiden en stevig aan het ontwikkelen tot conceptueel begrip!
Link naar het bestand (in word).

Link naar het bestand (mindmanagerfile)

Afronden deel 1

Vandaag gestart met het afronden van mijn ontwerpcyclus. Nog 1 keer kritisch gekeken naar wat ik ontworpen heb, mijn 4V-model, en naar hoe ik het wil gaan inzetten binnen de school.
In deze laatste fase alles wat teveel is en wat kan  belemmeren weggehaald, kritisch gekeken of de verwachtingen en informatie scherp genoeg zijn. Fijne input gehad van collega's die hielpen om tot die scherpte te komen en op de valstreep nog woorden toevoegden. (aanleiding-context vormen-in context-buiten context= Prachtig!)
Morgen overleg met de directie om de (voorlopige) eindproducten te bespreken. En dan starten met het invoeringsproces en hopen dat het zijn vruchten gaat afwerpen, in ieder geval ten opzichte van het rekenonderwijs, mogelijk ook daarbuiten.

Ik kijk tevreden terug op dit ontwerpproces. Ik heb alle fases doorlopen, meerdere keren zelfs, en merk dat ik toch elke keer weer door ontwerp. Hoe de ideeën van klein, naar veel te groot en omvattend weer naar scherp en doeltreffend gaan. Ik verwacht dat er nog wel enkele rondes zullen gaan volgen, zeker wanneer de eerst gebruikservaringen input gaan leveren en de hele boel weer kritisch bekeken wordt.

Wat heeft het hopelijk ook gebracht?
In ons lopende schoolplan 2015-2019 staat:
Wij zijn een school waar kinderen zich vanuit eigen verantwoordelijkheid  ontplooien, waar we vakgebieden versmelten met kosmisch onderwijs, waar we ouders mede verantwoordelijk maken voor de ontwikkeling van hun kinderen, waar we kennis en ervaringen delen en waar je ont-moeting letterlijk mag  nemen.
Ja, wij zijn steeds meer een school waar anderen een voorbeeld aan nemen.
Montessorischool De Elzen, vrijheid om te groeien
  
 
Ik hoop met mijn herontwerp onze (be)zoektocht langs verschillende Montessorischolen om zicht te krijgen op goede Montessori-rekenonderwijs te hebben beëindigd en dat we, zoals in het citaat, een innovatieve school zijn met, onder andere, rekenonderwijs waaraan een voorbeeld kan worden genomen.
 
Afbeeldingsresultaat voor de elzen montessori tilburg

woensdag 6 april 2016

Doelbepaling 4: sparren, kaderen, focus, schaven en bijstellen

Afbeeldingsresultaat voor bevragen

In de aanloop naar afronding heb ik een prettige, pittige sparringsessie gehad met Adriaan. Centrale vraag was: "Hoe verhouden mijn trapmodel met indicatoren, het 4V-model en de levels met betrekking tot zelfregulatie zich tot elkaar". Al met al was er wel wat discussie nodig om tot een juiste duiding met betrekking tot mijn herontwerp te komen. Wat het mij heeft gebracht is dat ik nu scherper kan stellen wat ik voor ogen heb.

In mijn trapmodel is weergegeven wat ervoor nodig is om ons beoogde onderwijs te realiseren. Wat vraagt dat van de leerkracht? Wat heeft de leerling nodig? Wat betekent dat voor de componenten binnen ons curriculum? Het is een graadmeter om te bepalen waar we nu als school staan en waar we naar toe willen / moeten met als doel onze hogere missie te bereiken. De hogere missie staat beschreven in ons schoolplan als zijnde:

Onze belangrijkste taak is het begeleiden van kinderen in groeien naar sociale, kritische en verantwoordelijke mensen die een zelfstandige visie hebben op de wereld om hen heen en daarin verantwoorde keuzes kunnen maken.

De leerkracht staat centraal in mijn herontwerp. Talloze onderzoeken tonen aan dat de leerkracht bepalend is binnen goed onderwijs (Verbeek,2010, Verbeek & Veschuren,2010,).
Bij de leerkrachten op de Elzen kwam het signaal dat er te weinig structuur zat in de opbouw van het rekenwiskunde onderwijs. Er was te weinig eenduidigheid en dat leidde tot grote verschillen in het leerkracht handelen en in de kwaliteit van het rekenonderwijs.
Onderzoek toont aan dat de kwaliteit van het reken-wiskunde onderwijs staat of valt met de kennis van de leerkracht en zijn inzicht in de gehele ontwikkelingslijn van de leerling op rekenwiskundig gebied(KNAW,2009,Oonk & De Goey,2006, Verbeeck & Verschuren,2010, Van Groenestijn, Borghouts & Jansen,2011)

Om deze kennis, dit inzicht te stroomlijnen heb ik een generiek 4V-model ontwikkeld.

Dit 4V-model is gericht op het genereren van drijfvermogen (Boswinkel & Moerlands,2002; Verbeeck & Verschuren,2010;Lukassen & Sjoers,2011). Het kan toegepast worden op het kerndomein rekenen, maar ook op de kennis en vaardigheden die de leerkracht nodig heeft om autonoom, zelfregulerend leren op het kerndomein rekenen & wiskunde mogelijk te maken. Leerkrachten kunnen kinderen alleen ruimte bieden voor zelfregulerend autonoom leren wanneer ze een ruime kennisbasis hebben binnen het te ontwikkelen kerngebied. En daarnaast kunnen ze autonoom, zelfregulerend leren alleen mogelijk maken wanneer ze kennis hebben met betrekking tot de zelfdeterminatie theorie en autonoom leren (Verbeeck, 2010).

In mijn ontwerpenproducten speelt het 4V-model een belangrijke rol. Het biedt leerkracht te kans om de stappen binnen een leerlijn in te delen op 4 ontwikkelingsniveaus en hun instructie, begeleiding, opdrachten, toetsingen daarbij aan te laten sluiten. Het geeft inzicht in waar de leerling zich op dat specifieke moment zich in zijn ontwikkeling bevindt en wat dat vraagt van de leerkracht. Het dient dus als en taxonomie. Het geeft opvolgende, voorwaardelijke stappen aan.



Wanneer het 4V-model per leerlijn school breed wordt ingevuld, biedt het een inzicht in waar de leerling zich op dat moment zich bevindt en hoe de leerling zich verder kan ontwikkelen. Daarbij komt ruimte voor differentiatie, niet alleen divergent maar ook convergent. Het maakt mogelijk dat een leerling op 1 leerlijn al op een hoger ontwikkelingsniveau zit dan op een andere leerlijn. Een leerling kan zich horizontaal, verticaal of met een combinatie daarvan door 4V-model bewegen.


Het model kan wordt ook ingezet als observatietool. Het helpt leerkrachten om de zichtbare activiteiten van de leerling om te zetten naar een helder ontwikkelingsniveau, om zo te komen tot een assessment as learning. Wat moet er op ieder ontwikkelingsniveau bereikt worden? Hoe geef je daar effectief feedback op?

De materialen en speelleeractiviteiten kunnen in het 4V-model worden geclassificeerd naar het juiste ontwikkelingsniveau.



Nog niet ontwikkelt is een passend 4V-model voor de leerling. Een model waarop de leerling kan zien of aangeven waar hij per leerlijn staat in zijn ontwikkeling, wat de verwachtingen zijn per niveau en hoe hij daar invulling aan kan geven. Dit zou naadloos aankunnen sluiten op het werken met een portfolio als proof of learning in plaats van een rapportage vanuit de leerkracht. Dit zou het plaatje af maken. Dan is de optimale omgeving van autonoom zelfregulerend leren voor de leerling en door de leerkracht compleet.

Link naar doelbepaling.
Link naar literatuurlijst.
Link naar conceptmap 4V-model.
Link naar generiek 4V-model.
Link naar generiek 4V-model leerlijn.
Link naar 4V-model kennis.
Link naar 4V-model proces.
Link naar 4V-model observatielijst.
Link naar 4V-model classificatie rekenen.

De laatste loodjes en het kwartje valt.

Afbeeldingsresultaat voor self assessment










Afgelopen maandag de laatste bijeenkomst van dit leerarrangement gehad.
Veel informatie over het inleveren van alle losse deelproducten en het invullen van het self-assessment. Vooral dat laatste wordt nog een hele kluif. Je zelf eerlijk beoordelen, kritisch kijken en je bescheiden inborst niet de overhand laten krijgen. Bij alles wat je ontwikkelt is er natuurlijk ook weer een zone van naaste ontwikkeling. Je deed iets goed maar ziet daarna ook direct weer mogelijkheden hoe het toch weer nog beter kan. Bij het self-assessment richt ik me op wat ik nu al heel goed deed. En na dit leerarrangement ga ik verder met mijn herontwerp binnen mijn taak als rekencoach op de Elzen. Zo sluiten opleiding en werkveld perfect op elkaar aan, precies zoals we het graag zien.





Aanleiding herontwerp

Om de ontwikkelruimte voor een herontwerp vast te stellen heb ik een enquête uitgezet naar mijn collega's met als doel hen te bevragen over ons curriculum en de ontwikkelingsruimte daarbinnen.
Link  naar het totale document.

Dit gaf het volgende beeld:

ben benieuwd naar het vormgeven van echt Montessori onderwijs met vrijheid in gebondenheid om te leren en de volle leerkrachtlijn die daar soms haaks op lijkt te staan. 
 
Hoe pas je methodes in? Wat als kinderen rekendoelen niet halen? Of al voorbij zijn? Hoe zorg je voor voldoende vrije werktijd met alle lesjes die ook moeten worden gedaan? (2x) 
 
* werken aan leerkrachtvaardigheden waardoor het begeleiden van kinderen nog beter wordt. 
 
Met intervisie vanuit gezamenlijk gekozen onderwerpen groeien. 
samenwerking binnen bouw. 1 lijn. wat kunnen we voor elkaar doen? 
 
 veel meer gebruik maken van expertises binnen het team; vereist waarschijnlijk wel loslaten van huidige structuren. verder iets dat geen vernieuwing is, maar eerder teruggaan naar wat het ooit was: meer plekken waar kinderen zelf meer vrijheid om te kiezen hoe ze leren en wat ze leren. 
 
* Vind ik lastig om te zeggen. Toetsing? Wat willen wij ermee bereiken? Ik zie het nu meer als dat het wordt gebruikt als middel om te kunnen zien of de leerlingen de leerstof voor een langere periode kunnen onthouden en wij daarop onze plannen kunnen aanpassen en het kind daar verder mee helpen. Maar heeft het kind dat wel nodig? 

* Het Montessori-concept realiseren 
* Ieder kind wordt gezien. Individuele afstemming. Prettige sfeer. 
* De kinderen op eigen niveau en tempo laten groeien en ontwikkelen en hen daarbij de hulp en middelen aanbieden die het kind op dat moment nodig heeft. Daarbij de kinderen de sturing geven dat ze het zelf of samen gaan leren, uitvoeren en ervaren en wij als leerkrachten de helpende hand bieden waar het kind om vraagt. 
* Onderwijs op maat Montessori Leer het mij zelf te doen... (2x) 
 
* tijd en toetsing: door volle programma vind ik dat er te weinig tijd is voor leerlingen om zich bepaalde leerdoelen echt eigen te maken. wat betreft toetsing: het is blijven zoeken naar manieren om te bepalen of leerdoelen vd kinderen behaald zijn. maar ook lastig om aan te duiden hoe dan wel. 

Daarnaast heb ik overleg gepleegd met Mariëlle Borghans, die momenteel bezig is met haar praktijkgericht onderzoek dat zich richt op het rekenonderwijs op de Elzen. Als deel van haar onderzoek heeft zij observaties verricht in alle groepen 5/6 en daarbij ook leerlingen en leerkracht bevraagd over de uitwerking van de rekenleerlijn. De verschillen binnen de wijze van handelen en de mate van vrijheid die de kinderen hebben/ervaren binnen de groepen gaven richting aan mijn ontwerpvraagstuk.
Link naar de observaties en interviews.